Ολοκλήρωση της Επιστημονικής Εσπερίδας του METROFOOD-GR & ΚΕΑΓΡΟ || METROFOOD-GR & KEAGRO Event (GR/EN)

(από αριστερά προς τα δεξιά) Ελένη Δεληγιάννη, Μαρία Τσιμίδου, Στέφανος Κουνδουράς, Ουρανία Μενκίσογλου-Σπυρούδη, Κατερίνα Καραμανώλη, Βικτώρια Σαμανίδου, Φανή Μαντζουρίδου, Μαρία Παπαδοπούλου

for English scroll down

Ο Ελληνικός κόμβος της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής METROFOOOD-RI και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΚΕΑΓΡΟ διοργάνωσαν την Κυριακή 3 Απριλίου Επιστημονική Εσπερίδα με τίτλο «Αποκεντρωμένες Ερευνητικές Υποδομές στον Αγροδιατροφικό Τομέα στην Ελλάδα». Στόχος της ημερίδας ήταν η παρουσίαση της τεχνογνωσίας που διαθέτουν και των υπηρεσιών που μπορούν να παρέχουν οι διοργανωτές φορείς για την ανάπτυξη και την ευημερία του αγροδιατροφικού τομέα. Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εργασιών της 30ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών «DETROP boutique».

Η εσπερίδα άνοιξε με τους χαιρετισμούς των προσκεκλημένων. Ο κ. Κεφαλάς Γεώργιος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κεντρική Μακεδονία αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των αποκεντρωμένων ερευνητικών υποδομών για κάθε τομέα δραστηριότητας και δήλωσε την υποστήριξη της Περιφέρειας στο έργο του METROFOOD-GR και του ΚΕΑΓΡΟ. Αντίστοιχα, ο κ. Διαμαντίδης Συμεών, Οικονομικός Επόπτης του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) μίλησε για την αυξητική τάση των εξαγωγών στο ΑΕΠ της χώρας (6,8 δις το 2021 έναντι 3,5 δις το 2017) σημαντικό μέρος των οποίων αποτελούν τα αγροδιατροφικά προϊόντα, η διασφάλιση της ποιότητας και της διατροφικής αξίας των οποίων δε θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς έρευνα και καινοτομία ενώ η επιβίωση της αγοράς αγροδιατροφικών προϊόντων εξαρτάται άμεσα από τη δυνατότητα εναρμόνισης με τις πρακτικές που προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος. Ο κ. Χρήστος Ιωαννίδης, μέλος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή (ΚΕΠΚΑ) και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ αναφέρθηκε στις δράσεις και το ενδιαφέρον του ΚΕΠΚΑ σχετικά με τη διασφάλιση ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων για τους καταναλωτές και εξέφρασε την υποστήριξη του φορέα που εκπροσωπεί σε τέτοιες πρωτοβουλίες.

Επιπλέον όσων προσκεκλημένων παρευρέθηκαν στην εσπερίδα με φυσική παρουσία, γραπτό χαιρετισμό απέστειλαν τόσο ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης κ. Ευστράτιος Στυλιανίδης όσο και ο κ. Ιωάννης Μασούτης, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ). Στο χαιρετισμό του, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις διεπιστημονικές και αποκεντρωμένες ερευνητικές υποδομές ως οδοδείκτες του σύγχρονου τρόπου παραγωγής της επιστημονικής γνώσης και οργάνωσης της ερευνητικής δραστηριότητας. Ο κ. Μασούτης στον χαιρετισμό που επίσης απέστειλε, επισήμανε τη συμβολή της έρευνας και της καινοτομίας στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της αγροδιατροφής και στην κομβικότητα της σύμπραξης επιχειρήσεων και ερευνητικής κοινότητας για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι πρόεδροι των υποστηρικτών και συνδιοργανωτών της εσπερίδας, Καθηγήτρια κ. Βικτώρια Σαμανίδου για το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και η Καθηγήτρια κ. Ελένη Δεληγιάννη για το Σύνδεσμο Χημικών Βορείου Ελλάδος. Η κα Σαμανίδου ανέφερε πως ο τομέας των τροφίμων αποτελεί τομέα αιχμής που συνδέεται με την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών. Στη σημασία των τροφίμων για την υγεία των καταναλωτών και στις εξελίξεις στους τομείς της συσκευασίας και επισήμανσης αναφέρθηκε τέλος η κα Δεληγιάννη κλείνοντας τον κύκλο των χαιρετισμών.

Στη συνέχεια της εσπερίδας πραγματοποιήθηκαν εισαγωγικές παρουσιάσεις του Ελληνικού κόμβου της ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής, METROFOOD-GR, από την κα Μαρία Τσιμίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και Συντονίστρια του Ελληνικού Κόμβου του METROFOOD και του Διεπιστημονικού Κέντρου Αγροδιατροφής από την κα Ουρανία Μενκίσογλου-Σπυρούδη, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ και Πρόεδρο του ΚΕΑΓΡΟ. Η κα Τσιμίδου ανέλυσε την κεντρική ιδέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πίσω από το θεσμό των Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Υποδομών και παρουσίασε τους βασικούς στόχους κι επιδιώξεις του METROFOOD για την προώθηση της μετρολογίας στο πεδίο των τροφίμων και της διατροφής. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο χρονολόγιο δημιουργίας του METROFOOD-RI μέχρι σήμερα αλλά και στα επόμενα βήματα που απομένουν μέχρι την απόκτηση του καθεστώτος ERIC[1]. Τέλος, παρουσίασε εν συντομία τη διάρθρωση, τους φορείς και τους επιστήμονες που συμμετέχουν στο METROFOOD-GR.

Αντίστοιχα η κα Μενκίσογλου παρουσίασε το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής του ΑΠΘ ΚΕΑΓΡΟ, το οποίο δραστηριοποιείται στην έρευνα, τη μελέτη, τη διάδοση και τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης στον τομέα της αγροδιατροφής. Τόνισε τον διεπιστημονικό χαρακτήρα αυτής της καινοτόμου μονάδας του ΑΠΘ, που στοχεύει στη διασύνδεση του Ακαδημαϊκού χώρου με τον τομέα της  αγροτικής παραγωγής και της βιομηχανίας τροφίμων και στην επιστημονική υποστήριξη, την ενίσχυση σύγχρονων  τεχνολογιών και την ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Τέλος αναφέρθηκε στους επιστήμονες των 29 Εργαστηρίων του ΑΠΘ που συμμετέχουν στο ΚΕΑΓΡΟ, και εργάζονται με στόχο τη διείσδυση στον αγροδιατροφικό τομέα μιας μορφής κλιματικά έξυπνης γεωργίας για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ανταγωνιστικότητας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το τελευταίο τμήμα της εσπερίδας περιλάμβανε παρουσιάσεις συγκεκριμένων παραδειγμάτων που αναδεικνύουν την τεχνογνωσία των παρουσιαζόμενων ερευνητικών υποδομών και περιγράφουν με μεγαλύτερη σαφήνεια περιπτώσεις και προβλήματα του αγροδιατροφικού τομέα στα οποία τόσο το METROFOOD-GR όσο και το ΚΕΑΓΡΟ μπορούν να συμβάλουν με θετικό πρόσημο. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Φανή Μαντζουρίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ και Αναπληρώτρια Συντονίστρια του METROFOOD-GR αναφέρθηκε στη σημασία της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων και ποτών για την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας αλλά και στις μελλοντικές προκλήσεις με τις οποίες καλείται να αναμετρηθεί (κλιματική αλλαγή, υποσιτισμός, μη-μεταδιδόμενες ασθένειες κλπ). Επιπλέον, η κα Μαντζουρίδου, μέσω της παρουσίασης της ερευνητικής δραστηριότητας των μελών του METROFOOD-GR σε επίκαιρα θέματα επεξεργασίας και ελέγχου ποιότητας α) προϊόντων ελιάς, β) μελιού και γ) του κρόκου Κοζάνης, ανέδειξε τα πολλαπλά οφέλη που θα μπορούσαν να έχουν οι παραγωγοί και μεταποιητές του αγροδιατροφικού τομέα από τη συνεργασία τους με το METROFOOD-GR.

Από πλευράς ΚΕΑΓΡΟ, η κα Αικατερίνη Καραμανώλη, Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ και Γραμματέας του ΚΕΑΓΡΟ, παρουσίασε τις υπηρεσίες που αναπτύσσει το ΚΕΑΓΡΟ, έχοντας ρόλο συντονιστικό κατά την ανάπτυξη ολοκληρωμένων σύγχρονων  προσεγγίσεων στην αγροδιατροφική αλυσίδα, με κύριο στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την δημιουργία συστημάτων σήμανσης που πιστοποιούν τη μοναδικότητα και ιχνηλασιμότητα τους. Επιπλέον τόνισε ότι το ΚΕΑΓΡΟ πέραν της ερευνητικής δραστηριότητας, στοχεύει στην διάδοση της τεχνογνωσίας και στην ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων στην αγροδιατροφή φορέων με τη διοργάνωση αντίστοιχων δράσεων. Τέλος ο κ. Στέφανος Κουνδουράς, Καθηγητής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ ως Επιστημονικώς Υπεύθυνος του έργου «ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΜΠΕΛΟΥ» παρουσίασε ως παράδειγμα ολοκληρωμένης διεπιστημονικής προσέγγισης στο πλαίσιο  του ΚΕΑΓΡΟ, την ανάπτυξη τεχνογνωσίας, που αφορά  στον προσδιορισμό και την αναγνώριση χαρακτηριστικών ελληνικών ποικιλιών αμπέλου και των προϊόντων τους και αποτελεί υπηρεσία που απευθύνεται στον τομέα της αμπέλου και του οίνου.


The Greek Node of METROFOOD-RI and the Interdisciplinary Agrifood Center of AUTh (KEAGRO) organized a joint meeting on “Distributed RIs in the Agrifood Sector in Greece” on Sunday, 3rd of April 2022 at the N.Germanos Conference Centre of Thessaloniki International Fair. The event aimed at presenting the know-how and the services that both METROFOOD-GR and KEAGRO can provide for the development and advancement of the Greek agrifood sector. The event took place in the frame of the 30th International Exhibition of Food & Beverages “DETROP boutique”.

The event opened by the short interventions of the guest speakers. First, Mr. Kefalas Georgios, Deputy Region Governor of Central Macedonia in the domain of Rural Development referred to the necessity of the development of distributed RIs for all economic sectors and declared the support of the Prefecture of Central Macedonia to METROFOOD-GR & KEAGRO. Respectively, Mr. Diamantis Symeon, Financial Supervisor of Greek Exporters’ Association (SEVE) talked about the increased trends of exports to the national GDP (6,8 billion in 2021 instead of 3,5 billion in 2017) with agrifood products having a significant share within and the importance of guaranteeing their quality and nutritional value. This task couldn’t be succeeded without the contribution of research and innovation while, in the same time, the survival of the agrifood market per se is highly dependent to its capacity to adopt environmental friendly practices. Mr. Christos Ioannidis, member of the Management Board of KEPKA (Consumers’ Protection Centre) and of the Management Board of EFET (Hellenic Food Authority) referred to the activities and the high interest of KEPKA to guarantee safe and quality food for consumers, while he expressed KEPKA’s support in the two initiatives.

Apart from the physically present guest speakers, there have been read another two written interventions. The one of was from Mr. Eftsratios Stylianides, Vice-Rector of AUTh in the domain of Research & Life-long learning and the second one from Mr. Ioannis Massoutis, President of Thessaloniki Chamber of Commerce and Industry (TCCI) and President of the Union of Hellenic Chambers of Commerce (KEEE). Mr. Stylanides was referring to his letter to the role of interdisciplinary and distributed RIs as drivers of the contemporary way of scientific knowledge production and the organization of research activity. Mr. Masoutis highlighted the contribution of research and innovation sector in upholding the competitiveness of the Greek agrifood sector. The latter also mentioned the cruciality of the collaboration of scientific community with food business operators to reach this goal.

Short talks have been given also by the presidents of the representatives of the sponsors and co-organizers of this event. Prof. Victoria Samanidou, President of the Central & West Macedonia Annex of the Association of Greek Chemists referred to the agrifood sector as a niche sector closely related to the citizens’ health. Prof. Eleni Deligianni, President of the Chemists’ Association of Northern Greece referred also to the importance of food products for consumers’ health and to the latest developments in the areas of food packaging and labelling.

In the next part of the event, the presentation of the Greek Node of METROFOOD-RI, METROFOOD-GR, by Emeritus Prof. Maria Tsimidou, Coordinator of METROFOOD-GR and the presentation of Interdisciplinary Agrifood Center of AUTh, KEAGRO, by Emeritus Prof. Ourania Menkisoglou-Spyroudi, President of KEAGRO took place. Prof. Tsimidou analyzed the EC’s core idea for the European RIs and presented the main targets and aims of METROFOOD for the promotion of metrology in the area of food and nutrition. She further referred to the timeline for the establishment of METROFOOD-RI till today and to the next steps to follow till the acquisition of ERIC status[1]. Finally, she presented in brief the internal structure, the organizations and scientists involved in METROFOOD-GR.

Correspondingly, Prof. Menkisoglou presented the Interdisciplinary Agrifood Center of AUTh, KEAGRO which is oriented in research, study, dissemination and knowledge transfer and education in the agrifood sector. She highlighted the interdisciplinary character of this innovative unit of AUTh that aims in the connection of academia with the agricultural production and food industries, as well as to the scientific support, expansion of new technologies and the development of innovative initiatives in the framework of sustainable development. Finally, she referred to the structure of KEAGRO where participate scientists deriving from 29 Laboratories of AUTh that work together to transmit smart climate cultivation methods into the agrifood sector for the production of highly competitive product at local, national and international level.

In the last part of the event, were presented specific examples that showcase the know-how of the RIs and demonstrate more precisely cases and problems from the agrifod sector where METROFOOD-GR & KEAGRO can be of an added value. More precisely, Associate Prof. Fani Mantzouridou -Deputy Coordinator of METROFOOD-GR- referred to the important role of the national food & drink industry for country’s financial development and to the future challenges that the sector is expected to face due to the climate change, malnutrition, non-communicable diseases, ect. What is more, Prof. Mantzouridou highlighted the multiple benefits that food business operations could have from their collaboration with METROFOOD-GR. This was made clear through the presentation of specific examples of METROFOOD-GR members’ research activity on contemporary issues of food processing and quality control of a) olive tree products, b) honey and c) Krokos Kozanis (PDO saffron).

Prof. Ekaterini Karamanoli, Secretary of KEAGRO, presented the services they develop -having a coordination role- with a holistic contemporary approach to the agrifood chain aiming mainly in the reduction of the environmental footprint of the Greek agrifood products and the development of labelling schemes that could certify their uniqueness and allow for their traceability. What is more, Prof. Stefanos Koundouras, Vice Head of the Department of Agricultural at AUTh and Scientific Supervisor for AUTh of “The flagship project ‘Graperouts’”, presented the know-how development referring to Greek wine grape and its products and the identification of their characteristics in this project as an example of a holistic interdisciplinary approach service developed in the framework of KEAGRO and addressing the wine industry.


[1] European Research Infrastructure Consortium (ERIC)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *