Η χημεία πίσω από τη μαγεία των φυτών – 18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα της Μαγείας των Φυτών

Κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, γιορτάζεται διεθνώς υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επιστημών των Φυτών (European Plant Science Organisation – EPSO) η «Ημέρα Μαγείας των Φυτών». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του EPSO με την οποία καλούνται επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να διοργανώσουν διάφορες ελκυστικές για το κοινό δράσεις ώστε όλοι όσοι γοητεύονται από την ομορφιά και το συναρπαστικό κόσμο των φυτών να ενημερωθούν για τη μεγάλη σημασία που έχουν αυτά για το περιβάλλον και την οικονομία, την ανάπτυξη του αγρο-διατροφικού τομέα, την υγεία και γενικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές και βιωματικές δράσεις (ημερίδες, εργαστήρια, εκδρομές και ξεναγήσεις) μέσα από τις οποίες δίνεται η ευκαιρία σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες να κατανοήσουν καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους οι «μαγικές» ιδιότητες των φυτών αξιοποιούνται για τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας και μη εδώδιμων προϊόντων όπως το χαρτί, η ξυλεία, τα χημικά, η ενέργεια και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Από το 2012 και μέχρι το 2019, πολλά ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, σχολεία, βοτανικοί κήποι και μουσεία, αλλά καιαγροτικές και βιομηχανικές μονάδεςσε όλο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα ανοίγοντας τις πόρτες τους στο κοινόγια να γιορτάσουν όλοι μαζί αυτή την ημέρα. Φέτος, λόγω COVID-19 οι εορτασμοί περιλαμβάνουν κυρίως οπτικοακουστικά δρώμενα χωρίς φυσική παρουσία. Στο πλαίσιο αυτών των εορτασμών διατίθεται μέσω της σελίδας του METROFOOD-GR ενημερωτικό – εκπαιδευτικό υλικό για την προέλευση, την καλλιέργεια και τις ιδιότητες ενός συναρπαστικού φυτού με μακρά ιστορία και μεγάλη εμπορική αξία για την Ελλάδα, του κρόκου! Το υλικό επιμελήθηκαν οι Δρ. Στέλλα Ορδούδη, ερευνήτρια – μέλος του Εργαστηριακού-Διδακτικού προσωπικούτου Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και η Μαρία Τσιμίδου, Καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων του ίδιου Τμήματος. Η ομάδα τους διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στην έρευνα για τη χημεία, τον έλεγχο ποιότητας και τις τεχνολογικές εφαρμογές του προϊόντος του κρόκου, γνωστού σε όλους ως σαφράν.

Η μαγεία του κρόκου…

Δρ. Στέλλα Ορδούδη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *