Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος – 1 Ιουνίου 2021

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος καθιερώθηκε από Οργάνωση Τρόφιμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (Food and Agriculture Organization of UN – FAO) το 2001 και γιορτάζεται κάθε χρόνο, εδώ και 21 χρόνια, την 1η Ιουνίου. Η μέρα αυτή έχεις ως στόχο να αναδείξει και να προβάλει δραστηριότητες που σχετίζονται με τον γαλακτοπαραγωγικό κλάδο από το χωράφι ως το ποτήρι. Η Global Dairy Platform έχει δημιουργήσει και μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, το worldmilkday.org για το συντονισμό και την προβολή αυτών των δράσεων. Στη σελίδα αυτή κάθε ενδιαφερόμενος φορέας μπορεί να υποβάλει τις δράσεις που προγραμματίζει για τον εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος αλλά και το κοινό να ενημερωθεί για τις δράσεις που μπορεί να λαμβάνουν χώρα κοντά του.

https://www.facebook.com/GlobalDairyPlatform/videos/923283481841021/

Η κατανάλωση γάλακτος έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία 50 χρόνια τόσο μέσω της αύξησης της κατά κεφαλήν κατανάλωσης γάλακτος σε χώρες που το προϊόν καταναλωνόταν παραδοσιακά, όσο και μέσω της επέκτασης των γαλακτοκομικών προϊόντων σε νέες αγορές.

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή και το μείζον πρόβλημα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχουν φέρει στο προσκήνιο τη σημαντική συμβολή της εντατικής κτηνοτροφίας στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό το γεγονός έχει δημιουργήσει την ανάγκη για την παραγωγή πιο φιλικών προς το περιβάλλον τροφίμων και την αναθεώρηση των παραδοσιακών και ευρέως διαδεδομένων καλλιεργητικών και παραγωγικών πρακτικών. Επιπλέον, δημιουργεί στους καταναλωτές προβληματισμούς για τα τρόφιμα ζωικής παραγωγή και μια τάση στροφής προς διατροφή βασισμένη σε φυτικά προϊόντα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος για το 2021 είναι λοιπόν αφιερωμένη στη βιωσιμότητα της βιομηχανίας γάλακτος με μηνύματα που στοχεύουν στο να αναδείξουν:

  • καλά, υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα,
  • την ευθύνη και τη φροντίδα των κτηνοτρόφων για τη γη, τα ζώα και τις κοινότητες στις οποίες ζουν,
  • βιώσιμες πρακτικές στη γαλακτοπαραγωγή,
  • πως η γαλακτοπαραγωγή συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη και τη διατήρηση των μέσων διαβίωσης.[1]

Σε μια προσπάθεια ο κόσμος να ξαναγνωρίσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή καλών πρακτικών και τεχνολογιών που προωθούν τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στην παραγωγή του γάλακτος. Με αυτόν τον τρόπο ο γαλακτοπαραγωγικός τομέας προσπαθεί να αναδείξει τις προσπάθειές του για τη μετάβαση σε πιο πράσινες και φιλικές προς το περιβάλλον παραγωγικές πρακτικές.

Η παραγωγή και εμπορία γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελεί σημαντικό παραγωγικό κλάδο της χώρας τόσο για τη σημαντική του συμβολή στην οικονομία της χώρας, όσο και για τη συμβολή του στην παροχή εισοδήματος στην ύπαιθρο και τη διατήρηση των πληθυσμών σε απομακρυσμένες ορεινές (αλλά και νησιωτικές) περιοχές – κυρίως μέσω της αιγοπροβατοτροφίας. Στην Ελλάδα, η παραγωγή γάλακτος είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη παρότι είναι μια μικρή σε έκταση χώρα και με περιορισμένους βοσκοτόπους. Πολλά και διαφορετικά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν μακρά παράδοση στις διατροφικές συνήθειες της χώρας (φέτα, γραβιέρα, γιαούρτι, βούτυρο, στάκα, κεφίρ κ.α.). Τα πρωτεία στην εγχώρια παραγωγή κατέχει το πρόβειο γάλα το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στην τυροκομία και ιδίως στην παραγωγή του πιο διάσημου ελληνικού Π.Ο.Π. τυρού, της φέτας. Το αγελαδινό και γίδινο γάλα ακολουθεί με παραγωγές που αγγίζουν την άνοιξη του 2021 τους 59.000 τόνους και 10.000 τόνους μηνιαίως[2].


[1] https://worldmilkday.org/world-milk-day-faq

[2] Βάση των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τον μήνα Μάρτιο, 2021: https://www.elgo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=888&Itemid=1267&lang=el

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *