1η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου

Η Επίκουρη Καθηγήτρια του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Έφη Χατζηδημητρίου απαντά σε 9 βασικές ερωτήσεις για την θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας Ξνόμαυρού αλλά και την ίδια την ποικιλία σταφυλιών η οποία εορτάζεται τα τελευταία τρία χρόνια την 1η Νοεμβρίου.

Πώς έγινε η αρχή;

Η Θέσπιση και καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου» (InternationalXinomavroDay) είναι μια πρωτοβουλία της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, η οποία με τον τρόπο αυτό θέλησε να συμβάλλει στην ακόμη μεγαλύτερη προβολή και προώθηση και στο εξωτερικό της ήδη αναγνωρισμένης στον ελλαδικό χώρο ποικιλίας.

Πως επιλέχθηκε η ημερομηνία του εορτασμού;

Ως ημερομηνία του εορτασμού, ορίστηκε η 1η Νοεμβρίου, που θεωρητικά συμβαδίζει με την πλήρη ολοκλήρωση του τρύγου της ποικιλίας. Επιπλέον, ως αριθμός το 1, εύκολα μένει στη μνήμη και παράλληλα θυμίζει ότι το Ξινόμαυρο είναι η #1 ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας!

Και πότε ξεκίνησε η πρωτοβουλία;

Πολύ πρόσφατα, ο 1ος εορτασμός ήταν το 2019

Πείτε μας λίγα λόγια για την ποικιλία

Το Ξινόμαυρο είναι γηγενής, ερυθρή οινοποιήσιμη ποικιλία, η πιο ευγενής του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα

Η θέση της στον ελληνικό αμπελώνα;

Είναι η 4η πιο σημαντική στη χώρα μας με βάση την έκταση καλλιέργειάς της στο σύνολο του ελληνικού αμπελώνα (ΕΛΣΤΑΤ, 2016) και η 2η ερυθρή μετά το Αγιωργίτικο

Πού καλλιεργείται το  Ξινόμαυρο;

Καλλιεργείται κυρίως σε Κεντρική Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Είναι μια ποικιλία που οινοποιείται και μαζί και μόνη. Το Ξινόμαυρο συμμετέχει στην παραγωγή 4 οίνων ΠΟΠ: ως μοναδική ποικιλία στους οίνους ΠΟΠ Νάουσα και ΠΟΠ Αμύνταιο, μαζί με τη Νεγκόσκα στον ΠΟΠ Γουμένισσα, μαζί με Κρασάτο και Σταυρωτό στον ΠΟΠ Ραψάνη. Επίσης συμμετέχει σε πολλούς οίνους ΠΓΕ.

Και το στυλ των οίνων;

Το Ξινόμαυρο είναι τυπικό παράδειγμα «πολυδυναμικής» ποικιλίας καθώς από αυτήν παράγονται οίνοι ερυθροί, γρήγορης κατανάλωσης με έντονα φρουτώδη χαρακτήρα αλλά και αξιοσημείωτα μακράς παλαίωσης με στιβαρές ταννίνες (ανάλογα με τον τρόπο οινοποίησης), ροζέ/ερυθρωποί με τραγανή οξύτητα, ήσυχοι και αφρώδεις, ξηροί και ημίξηροι, ακόμη και λευκοί οίνοι blanc de noir.

Ποια τα χαρακτηριστικά των οίνων αυτών;

Οι οίνοι από Ξινόμαυρο χαρακτηρίζονται από υψηλή οξύτητα και ερυθρό χρώμα, περισσότερο ή λιγότερο σκούρο και βαθύ ανάλογα με τις συνθήκες καλλιέργειας και τον τρόπο οινοποίησης. Στο άρωμα κυριαρχούν  κόκκινα φρούτα ενώ μετά από παλαίωση κάνουν την εμφάνισή τους νότες σοκολάτας, καπνού, πάστας ελιάς και λιαστής ντομάτας. Στη γεύση εκτός από την χαρακτηριστική οξύτητα, θα βρούμε μέτριο προς γεμάτο σώμα και υψηλή περιεκτικότητα σε ταννίνες. Το φαινολικό περιεχόμενο  και η οξύτητα βοηθούν και συμβάλλουν στην μακρόχρονη παλαίωση  των οίνων από Ξινόμαυρο (> 10 χρόνια).

Και με τι φαγητό;

Συνοδεύει άριστα φαγητά και τυριά με υψηλή περιεκτικότητα σε  λιπαρά τα οποία εξισορροπεί τέλεια. Επίσης κόκκινα κρέατα και κυνήγι.

Υιοθετείστε ένα μεγάλο ποτήρι που θα δώσει χώρο να εκφραστεί ο πλούσιος οργανοληπτικός χαρακτήρας της ποικιλίας και απολαύστε με μέτρο!

Περισσότερες πληροφορίες για τον εορτασμό: https://winemakersofnorthgreece.gr/1h-noemvriou-pagosmia-mera-xinomavrou/

1 thought on “1η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου”

  1. Θα τιμήσω τον εξαιρετικό αυτόν Ελληνικό Οίνο σήμεραα οπωσδήποτε. Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *