Η 1η Νοεμβρίου έχει επιλεχθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της κόκκινης ποικιλίας οινοποίησης “Ξινόμαυρο”. Ο θεσμός αυτός που αριθμεί λίγα χρόνια ζωής, ορίστηκε από την Ένωση Οινοπαραγωγών “Οίνοι Βορείου Ελλάδος” με την επιλογή της ημερομηνίας να συμβολίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας του τρύγου και της παραγωγής των φρέσκων κρασιών της ποικιλίας.

Το Ξινόμαυρο είναι μια ποικιλία με πολυδύναμο χαρακτήρα που χρησιμοποιείται στην παραγωγή υψηλής ποιότητας πολυποικιλιακών κρασιών. Αποτελεί επίσης μία από τις χαρακτηριστικότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Βόρειο Ελλάδα και αποτελούν βασικό συστατικό αρκετών ΠΟΠ οίνων της περιοχής (Νάουσα, Αμύνταιο, Γουμένισσα, Ραψάνη κ.α.).

Από χημικής άποψης, το Ξινόμαυρο όπως και άλλες ερυθρές ποικιλίες, είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις συμπεριλαμβανομένων παραγώγων του βενζοϊκού και κινναμικού οξέος, φλαβονολών και αντθοκυανών. Η χρήση φυσικών αντιοξειδωτικών, όπως αρκετές φαινολικές ενώσεις, αποτελεί ανερχόμενη τάση στη βιομηχανία τροφίμων καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ανησυχίες των καταναλωτών για την ασφάλεια και την τοξικότητα των συνθετικών αντιοξειδωτικών που χρησιμοποιούνται ευρέως.

Τα φυσικά αντιοξειδωτικά των κρασιών δεσμεύουν τις δραστικές μορφές οξυγόνου αναστέλλοντας την οξείδωση των ελαίων και αυτή της οξείδωσης της ανθρώπινης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) – γνωστή και ως “κακή χολιστερίνη”.

Πηγές:

Ioannis G. Roussis, Ioannis Lambropoulos, Panagiotis Tzimas, Anna Gkoulioti, Vasilios Marinos, Dimitrios Tsoupeis, Ioannis Boutaris, Antioxidant activities of some Greek wines and wine phenolic extracts, Journal of Food Composition and Analysis, Volume 21, Issue 8, 2008, Pages 614-621, ISSN 0889-1575, https://doi.org/10.1016/j.jfca.2008.02.011.

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου – 01/11/2019 – Δρόμοι του Κρασιού Βορείου Ελλάδος

Ξινόμαυρο – Wines of Greece