Σχετικά με εμάς

Ο Ελληνικός Κόμβος της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής (ΕΥ) METROFOOD-RI (https://www.metrofood.eu/) στοχεύει στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών μετρολογίας στα τρόφιμα και τη διατροφή για την ενίσχυση της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων σε εθνικό, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Τον Ελληνικό κόμβο (METROFOOD-GR) υποστηρίζουν ομάδες επιστημόνων με φυσικές και ηλεκτρονικές υποδομές που βρίσκονται σε συγκεκριμένα τμήματα και εργαστήρια 6 διαφορετικών ιδρυμάτων της χώρας: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΓΠΑ), Εργαστήριο Χημικής Μετρολογίας-ΑΑΔΕ (ΕΧΗΜ), Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Δημόσιας Υγείας (ΚΕΕΔΥ) Ακαδημίας Αθηνών και Κέντρο Φασματοσκοπίας Μαγνητικού Πυρηνικού Συντονισμού (NMR) Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΠΙ).

Τον Ελληνικό Κόμβο συντονίζει το ΑΠΘ σύμφωνα με το μοντέλο διαμοιρασμού (Hub and Node).

Ο Ελληνικός κόμβος οργανώνεται σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε οι εμπλεκόμενες ερευνητικές μονάδες και ιδρύματα να συνεργάζονται συμπληρωματικά και αποτελεσματικά στον ερευνητικό τομέα, τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε θέματα εκπαιδευτικά και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε επιστήμονες, αρχές, παραγωγούς, μεταποιητές, βιομηχανία και την κοινωνία.

Ο ελληνικός κόμβος μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη και παραγωγή, την αυθεντικοποίηση, τον ποιοτικό έλεγχο και τη διατροφική αξία προϊόντων τροφίμων μέσω των πειραματικών μονάδων που διαθέτει (αγροτεμάχια, θερμοκήπια) και μονάδων επεξεργασίας (ΓΠΑ, ΑΠΘ), των αναλυτικών εργαστηρίων υψηλής τεχνολογίας και της μετρολογικής τεχνογνωσίας (Κέντρο NMR, EXHM, MAIX, ΓΠΑ, ΑΠΘ), των διαθέσιμων βάσεων δεδομένων σύνθεσης τροφίμων (ΚΕΕΔΥ) καθώς και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (blockchain).

Προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα (παρθένα ελαιόλαδα, επιτραπέζιες ελιές, μέλι, τυριά, γιαούρτι, μπαχαρικά, κρασιά, φρούτα, ξύδι κλπ) και παραδοσιακές συνταγές είναι μεταξύ εκείνων για τα οποία ο ελληνικός κόμβος μπορεί να παρέχει τεχνικές υπηρεσίες στις κατανεμημένες εγκαταστάσεις του στα παραπάνω ιδρύματα.

Η εμπειρογνωμοσύνη των ερευνητών από τα συνεργαζόμενα εργαστήρια ενισχύεται από εκείνη που προσφέρεται και από τους άλλους φορείς που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή METROFOOD από διάφορες χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Γερμανία, Τσεχία, Ισπανία, Σλοβενία, Ρουμανία) καθώς και από συνδεδεμένες χώρες (Ελβετία, Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία).

ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ
Εργ. Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων
Εργ. Αναλυτικής Χημείας

ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Εργ. Οργανικής Χημείας

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης

ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ
Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας

ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
Εργ. Γεωργικών Φαρμάκων
Εργ. Οινολογίας & Οινοπνευματωδών Ποτών

ΤΜ. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ
ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Εργ. Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων
Εργ. Γενικής Χημείας
Εργαστήριο Γαλακτοκομίας
Εργ. Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών

Κέντρο Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισµού

Εργ. Αναλυτικής Χημείας Εργ. Ιολογίας και Μικροβιολογίας Φυτών Εργ. Εδαφοεπιστήμης και Διαγνωστικής Φυτών

Χημική Υπηρεσία Μετρολογίας

Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία (ΚΕΕΔΥ, Ακαδημία Αθηνών)