Συνομιλία με κ.Άννα Γκουλιώτη
Δρ. Χημικός Οινολόγος
Απόφοιτος του Χημικού τμήματος ΑΠΘ. Η διδακτορική της διατριβή είχε ως θέμα τα αρωματικά συστατικά της ποικιλίας Ξινόμαυρο. Υπεύθυνη αναλυτικών Υπηρεσιών και Ποιότητας της ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗ ΙΚΕ.
Ερ: Τι γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου;
Απ: Ετήσια, από το 2019, η 1η Νοεμβρίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου. Τη συγκεκριμένη ημέρα πολλά οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας είναι ανοικτά και πραγματοποιούν γευστικές δοκιμές ώστε το κοινό να έρθει σε επαφή με την ποικιλία και τα ιδιαίτερα στυλ κρασιού που παράγονται.
Ερ: Ποιά είναι η τοπογραφία της ποικιλίας Ξινόμαυρο;
Απ: Η ποικιλία Ξινόμαυρο, επίσης γνωστή ως Μαύρο Ναούσης ή Ποπόλκα καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Πολυδύναμη ποικιλία, χρησιμοποιείται για την παραγωγή ήσυχων και αφρωδών, λευκών, ερυθρωπών και ερυθρών οίνων, φρέσκων και παλαιωμένων. Φημισμένα επίσης τα σπάνια λιαστά γλυκά κρασιά που παράγονται στη Μακεδονία. Το Ξινόμαυρο συμμετέχει σε οίνους Π.Ο.Π. είτε μόνο του είτε με σε συνοινοποίηση με άλλες ποικιλίες στις περιοχές της Νάουσας του Αμύνταιου, της Γουμένισσας και της Ραψάνης. Επίσης, διάσημα Ξινόμαυρα προέρχονται από την περιοχή της Κοζάνης, το Βελβεντό και τη Σιάτιστα αλλά και από τη Δράμα, την Επανομή και την Καρδίτσα.
Ερ: Ποιά τα χαρακτηριστικά των οίνων από την ποικιλία Ξινόμαυρο;
Απ: Χαρακτηριστικό και μοναδικό το άρωμα της ποικιλίας παρουσιάζει νότες μικρών κόκκινων φρούτων, τομάτα, ελιά και λευκό πιπέρι. Οι οίνοι από Ξινόμαυρο είναι αρκετά ταννικοί με υψηλή οξύτητα, γεμάτο στόμα, ιδανικοί για μακρόχρονη παλαίωση. Φυλάξτε στις δέουσες συνθήκες ένα ερυθρό Ξινόμαυρο 10 με 15 χρόνια και θα ανακαλύψετε ένα μοναδικό μπουκέτο παλαίωσης.
Ερ: Ποιά είναι η κατάταξη του Ξινόμαυρου στον Παγκόσμιο Χάρτη;
Απ: Το Ξινόμαυρο αποτελεί τη μια από τις τέσσερις ναυαρχίδες των ελληνικών ποικιλιών μαζί με το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργήτικο. Η ικανότητα του να αντέχει το κρύο σε συνδυασμό με τη δυναμική παλαίωσης των οίνων της την κάνει ποικιλία αρεστή στον παγκόσμιο πληθυσμό. Οι εξαγωγές Ξινόμαυρου αυξάνονται ταχέως τα τελευταία χρόνια και η ζήτηση μεγαλώνει συνεχώς. Μάλιστα το Ξινόμαυρο συγκαταλέγεται στις ελληνικές ποικιλίες που έχουν φυτευτεί πειραματικά στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γαλλία με εξαιρετικά αποτελέσματα.