20 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας 2022

Όπως κάθε χρόνο, στις 20 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας. Η φετινή επέτειος είναι αφιερωμένη στην Ψηφιακή Μετρολογία.

Έχοντας σαν βάση τις ψηφιακές τεχνολογίες, τα μεγάλα δεδομένα, την τεχνητή νοημοσύνη και τις μηχαναγνώσιμες πληροφορίες, η κοινωνία, η βιομηχανία και η οικονομία μετασχηματίζονται με ραγδαίο ρυθμό. Η μετρολογία ως κεντρικό στοιχείο του διεθνούς εμπορίου, της εμπιστοσύνης στις μετρήσεις και ως θεμέλιο των υποδομών ποιότητας αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις και ευκαιρίες υπό αυτές τις εξελίξεις και καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ψηφιακή εποχή. Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με τις μετρολογικές αρχές που θα πρέπει να θεσπιστούν ώστε να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στα δεδομένα και τους αλγόριθμους, τα κυβερνο-φυσικά συστήματα και τα δεδομένα FAIR ενόψει του επικείμενου ψηφιακού μετασχηματισμού των υποδομών ποιότητας. Ενδεικτικά, μπορεί κανείς να ανατρέξει στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2665917421001951

Ο μετασχηματισμός αυτός επιχειρείται και σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων. H ευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή METROFOOD-RI (στην οποία συμμετέχει το Γενικό Χημείο του Κράτους) φιλοδοξεί να προσφέρει σύντομα ψηφιακές υπηρεσίες και να υποστηρίξει αντίστοιχες δράσεις

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο σύνδεσμο:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2665917421002725

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *