Χαιρετισμός της Συντονίστριας του Ελληνικού Κόμβου METROFOOD, Μ.Τσιμίδου στη Διημερίδα «Κλιματική αλλαγή – Επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον»

Καλησπέρα σε όλες και όλους,

Συγχαρητήρια στην οργανωτική επιτροπή για την ολιστική προσέγγιση του κυρίαρχου πλέον θέματος για τον πλανήτη ΓΗ και τους ενοίκους του – ανθρώπους, ζώα, φυτά, μικρόκοσμο.

Εκπροσωπώ τον Ελληνικό Κόμβο της Ευρωπαϊκής Υποδομής METROFOOD, που διανύει την τελευταία φάση της προετοιμασίας της για την υποβολή αίτησης για τη σύστασή «κοινοπραξίας ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής (ΚΕΕΥ – ERIC).  Οι κοινοπραξίες ερευνητικών υποδομών διέπονται από το κοινοτικό δίκαιο και συγκεκριμένα από τον καν. 723/2009, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό 1261/2013 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

Η METROFOOD-RI αποτελεί μία από τις 6 προτάσεις που περιλήφθηκαν στον Οδικό Χάρτη του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Φόρουμ Ερευνητικών Υποδομών (ESFRI 2018) λόγω της δυναμικής της και του αντίκτυπου που μπορεί να έχει στην ενδυνάμωση της έρευνας και παροχής υπηρεσιών στον τομέα της Αγροδιατροφής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Στον Ελληνικό Κόμβο συμμετέχουν επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο ΑΠΘ (Τμήμα Χημείας, Γεωπονίας, Χημικών Μ/κών), ΠΙ (κέντρο NMR), Γεωπονικό Π/μιο Αθηνών, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας και τη Δ/νση Μετρολογίας της ΑΑΔΕ.

Η METROFOOD-RI  είναι μια αποκεντρωμένη Ερευνητική Δομή για την προώθηση της Μετρολογίας στα Τρόφιμα και τη Διατροφή, η οποία θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μετρολογίας για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων και την υποστήριξη της ιχνηλασιμότητας και της βιωσιμότητας των αγροτοδιατροφικών συστημάτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Η METROFOOD-RI συνδυάζει μια φυσική και μια ηλεκτρονική υποδομή στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Συμπεριλαμβάνει έναν μεγάλο  αριθμό εγκαταστάσεων και εργαστηρίων 48 διαφορετικών -κυρίως δημόσιων- φορέων σε 18 διαφορετικές χώρες εντός και εκτός ΕΕ. Συγκεκριμένα, διαθέτει μονάδες για την παραγωγή πιστοποιημένων υλικών αναφοράς, αναλυτικά εργαστήρια, εγκαταστάσεις για πειράματα στο πεδίο και μεταποίηση πρώτων υλών, kitchen labs και υποστήριξη IT.

Η  METROFOOD-RI στοχεύει στην προώθηση της επιστημονικής συνεργασίας και την ενθάρρυνση της διάδρασης μεταξύ διάφορων φορέων, όπως και τη δημιουργία κοινόχρηστων βάσεων δεδομένων. Χαρακτηρίζεται από ευρεία διεπιστημονική προσέγγιση σε διαφορετικά πεδία εφαρμογής: αγροτοδιατροφικό, βιώσιμη ανάπτυξη, ποιότητα τροφίμων, ασφάλεια, ιχνηλασιμότητα και αυθεντικότητα, περιβαλλοντική ασφάλεια, επιστήμες των καταναλωτών, ανθρώπινη υγεία. Στην επιστημονική της ατζέντα αναφέρεται ότι υιοθετεί και υποστηρίζει της αρχές της ΕΝΙΑΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ και της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ που εμπίπτουν σαφώς στους γενικότερους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για την αειφορία.

Είμαι σίγουρη ότι και  η τελευταία συνεδρία θα αποδειχθεί εξίσου χρήσιμη με τις προηγούμενες και ευχαριστώντας για την τιμητική πρόσκληση, εύχομαι κάθε επιτυχία στις ομιλήτριες και τους ομιλητές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *