1η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) οφείλεται σε μία πρωτοβουλία της Οργάνωσης Τροφίμων & Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, με στόχο να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, στην ανάπτυξη και στην περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο. Η σχετική επέτειος καθιερώθηκε το 2001 και γιορτάζεται την 1η Ιουνίου. Η Ημέρα παρέχει την ευκαιρία να επικεντρωθεί η προσοχή στο γάλα και να δημοσιοποιηθούν δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτό και με τη βιομηχανία γάλακτος. Το γεγονός ότι πολλές χώρες συντάσσονται με αυτή την πρωτοβουλία κάθε 1η Ιουνίου προσδίδει πρόσθετη σημασία και αποδεικνύει ότι το γάλα είναι μία τροφή με παγκόσμιο αντίκτυπο σε πολλούς τομείς.

Περίπου 150 εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με την παραγωγή γάλακτος. Στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες το γάλα παράγεται από μικροκαλλιεργητές και η παραγωγή του συμβάλλει στη διαβίωση των νοικοκυριών, επισιτιστικά και οικονομικά (πηγή FAO). Η μοναδική του σύσταση του γάλακτος σε πρωτεΐνες, λακτόζη, ασβέστιο και βιταμίνες, όπως η Α και η Β, το καθιστούν μία τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, που καλύπτει βασικές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε κάθε ηλικιακή φάση.

Ειδικότερα για τα παιδιά, το γάλα αποτελεί πηγή ασβεστίου, που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και των δοντιών και συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας. Ταυτόχρονα τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, οι οποίες συμβάλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, και αποτελούν πηγή βιταμίνης Β12, η οποία βοηθάει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ γνωρίζει πόσο  σημαντικό είναι κάθε παιδί να έχει γαλακτοκομικά προϊόντα καθημερινά στο πιάτο του. Με το Πρόγραμμα «Κανένα Παιδί Χωρίς Γάλα», εδώ και 20 σχεδόν χρόνια, η ΜΕΒΓΑΛ έχει αγκαλιάσει και προσφέρει καθημερινά το φρέσκο γάλα και άλλα προϊόντα της -απαραίτητα για μία υγιεινή διατροφή και ισορροπημένη ανάπτυξη- σε όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται σε 5 διαφορετικούς οργανισμούς της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Το πρόγραμμα «Κανένα Παιδί χωρίς γάλα» στοχεύει στη μηδενική πείνα και έχει απεριόριστο χρονικό ορίζοντα.

Με την τεχνολογική εξέλιξη και την εμφάνιση καινοτομιών στην παστερίωση, την ψύξη και την παρασκευή γάλακτος σε σκόνη ή αποξηραμένη μορφή, διευρύνθηκε η ποικιλία των γαλακτοκομικών προϊόντων στην καθημερινή μας διατροφή. Σήμερα το γάλα, το βούτυρο, το τυρί, το γιαούρτι, το παγωτό και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ευρέως διαθέσιμα και τα καταναλώνουν περισσότεροι από 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Παράλληλα η ζήτησή τους είναι αυξανόμενη  λόγω της σταδιακής αύξησης του πληθυσμού και -σε συνδυασμό με τη κλιματική αλλαγή- ο αντίκτυπος της παραγωγής τους στο περιβάλλον απασχολεί πλέον τους παγκόσμιους οργανισμούς, τους παραγωγούς αλλά και τη βιομηχανία.

Στο πλαίσιο αυτό οι γαλακτοβιομηχανίες λαμβάνουν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, τόσο σε επίπεδο πρωτογενούς όσο και δευτερογενούς παραγωγής .

Η ΜΕΒΓΑΛ έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον άνθρωπο και στις μελλοντικές γενιές  εφαρμόζει πρακτικές που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη σύμφωνα με τους 17 στόχους του Παγκοσμίου Συμφώνου του ΟΗΕ. Οι στενές σχέσεις με τους παραγωγούς γάλακτος και η από κοινού αντιμετώπιση των διάφορων προκλήσεων, συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων, φιλικών προς το περιβάλλον, μοντέλων αγροτικής διαχείρισης. Η εταιρεία επενδύει σε καθαρές μορφές ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο, συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα με σκοπό την αξιοποίηση των λυμάτων για παραγωγή βιοαερίου, υλοποιεί πρόγραμμα μείωσης πλαστικού και χαρτιού και εφαρμόζει σύστημα εξοικονόμησης νερού επιτυγχάνοντας 20% μείωση στην κατανάλωση ετησίως. Ταυτόχρονα, η συνεισφορά της στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης ανακύκλωσης μεταφράζεται σε 29.894 κάδους (το 1/3 των μπλε κάδων της Ελλάδας) ή 54 οχήματα (το 10% των οχημάτων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών στην Ελλάδα). Τα παραπάνω νούμερα προκύπτουν από επίσημα στοιχεία της  Ε.Ε.Α.Α. – Οκτώβριος 2021

Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις ολοένα και περισσότερο να λειτουργούν ως μοχλοί ευαισθητοποίησης, όχι μόνο της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και άλλων φορέων και να επιδιώκεται η σύμπραξη και η συνεργασία με βασική επιδίωξη την βελτίωση της ποιότητας ζωής και ένα βιώσιμο μέλλον για τις επερχόμενες γενιές.

Σύμφωνα με τον FAO η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα θα εξαρτηθεί από τον συνδυασμό των καινοτόμων τεχνολογιών και της υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών από τους παραγωγούς. Οι πρακτικές διαχείρισης των εκμεταλλεύσεων που μειώνουν τις εκπομπές, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που βελτιώνουν την παραγωγικότητα, είναι γνωστές και διαθέσιμες. Ωστόσο, η πρόοδος στη μείωση των εκπομπών επηρεάζεται από την ποικιλομορφία των συστημάτων παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Απαιτείται συντονισμένη δράση από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για επενδύσεις στον τομέα, υποστήριξη της έρευνας, προώθηση της καινοτομίας και παροχή κινήτρων για την επιτάχυνση της εφαρμογής τεχνολογιών και πρακτικών χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Συνεπώς, για να εξασφαλιστεί στο μέλλον η πρόσβαση όλου του πληθυσμού σε ασφαλή γαλακτοκομικά προϊόντα, απαιτείται συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας με τη βιομηχανία αλλά και με τους παραγωγούς, ώστε να ληφθούν υπ΄όψιν όλοι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον πλανήτη στον οποίο ζούμε αντιμετωπίζοντας τον ως ένα πολύ ευαίσθητο σύνθετο οικοσύστημα.

Σήμερα, ας υψώσουμε τα ποτήρια μας γεμάτα γάλα τιμώντας όλους τους κρίκους της αλυσίδας του πλανήτη μας, που συμβάλουν καθημερινά στο να έχουμε ασφαλή γαλακτοκομικά προϊόντα στο τραπέζι μας.

Ευαγγελία Πούλιου

Χημικός, ΜSc

Προϊσταμένη Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης, ΜΕΒΑΛ Α.Ε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *